Jonathan Barnes
Architecture & Design

Share

Share link

http://jbadusa.com/project/sullivan-house/

Sullivan House

The Sullivan house utilizes minimalist aesthetics to create a design that is simple and honest. The use of glass creates a design that is airy, showcasing the surrounding wooded expanses.

Worthington, OH | 2016

AIA Ohio Honorable Mention

AIA Columbus Honor Award

The Sullivan House is a private residence located high above a deep ravine on a three-acre, wooded suburban lot.  The structure is built partly on the remaining foundations of a previous house and has been enlarged to 3,500 square feet.

The project formally references the farm structures common to the area at the time of its first settlement in the early 19th C.  The house is composed of a pair of opposing, gabled barn-like structures, simple in form with a heavy timber oak structure.  The minimalist expression of this reference creates a strong and clear aesthetic – the basic structure and iconic form are primary.  Large expanses of glass expose the timber columns and beams and open the main living areas and master bedroom to the surroundings

True to the minimalist, agrarian aesthetic, the exterior materials and detailing are simple and honest.  The main body of the structures is clad in a natural, dark wood siding – Shou Sugi Ban, a charred Douglas fir material akin to a centuries-old hickory.  The lower levels, the pair of chimneys and the site walls are built from rough limestone.

Outdoor spaces are integral to the interior spaces and functions of the house.  Large sliding glass panels open the length of the interior dining room to the front bluestone dining terrace and garden and a flagstone entry walk.