Jonathan Barnes
Architecture & Design

Share

Share link

https://jbadusa.com/projects/

Featured Projects

+Commercial

+Educational

+Houses

+Multi-Family

Filter

+

Middle West Spirits

Middle West Spirits operated their artisan small batch distillery business from a 10,000 square foot, 1920's era historic warehouse structure for several years before deciding to expand. Their new space now houses new distillery equipment, tasting room, bottle shop, and offices.

Their plans to increase their capacity required new distillery equipment, including stills of 50 feet and 35 feet in height and several large mashing tanks. To accommodate this new equipment, a center portion of the original steel bow truss and wood roof was removed and a new 55 foot tall, tiered steel structure was inserted over new foundations below. The new structure was clad entirely in Kalwall panels, creating a monolithic translucent white tower with both a striking and subtle daytime presence and a glowing, beacon-like quality at night. 

The tasting room and adjacent private function room feature exposed ceiling structure with a new skylight over an antique bar and seating. A large set of collapsible window panels open to a street-side patio. In this way, the reimagined distillery directly participates in and amplifies the lively retail and entertainment neighborhood. Behind the public spaces, the production area features a series of industrial, steel-structured mezzanine levels climbing to the uppermost sections of the stills to provide access for operations and maintenance and for public tours. The second level includes a public education space with a projecting frameless glass window to capture views of the neighborhood.

The singular, monolithic nature of the addition and its disconnected relationship with the ground plane create an ambiguity of scale. Its contrasting relationship with the historic warehouse clearly illustrate its role as a “parabuilding” — that is, an addition or alteration (“parasite”) to and existing building (“host”) that transforms the essential character of the original structure. 

Sullivan House

The Sullivan house utilizes minimalist aesthetics to create a design that is simple and honest. The use of glass creates a design that is airy, showcasing the surrounding wooded expanses.

The Sullivan House is a private residence located high above a deep ravine on a three-acre, wooded suburban lot.  The structure is built partly on the remaining foundations of a previous house and has been enlarged to 3,500 square feet.

The project formally references the farm structures common to the area at the time of its first settlement in the early 19th C.  The house is composed of a pair of opposing, gabled barn-like structures, simple in form with a heavy timber oak structure.  The minimalist expression of this reference creates a strong and clear aesthetic – the basic structure and iconic form are primary.  Large expanses of glass expose the timber columns and beams and open the main living areas and master bedroom to the surroundings

True to the minimalist, agrarian aesthetic, the exterior materials and detailing are simple and honest.  The main body of the structures is clad in a natural, dark wood siding – Shou Sugi Ban, a charred Douglas fir material akin to a centuries-old hickory.  The lower levels, the pair of chimneys and the site walls are built from rough limestone.

Outdoor spaces are integral to the interior spaces and functions of the house.  Large sliding glass panels open the length of the interior dining room to the front bluestone dining terrace and garden and a flagstone entry walk.

AIA Ohio Honorable Mention

AIA Columbus Honor Award

Cunz Hall

The renovated structure has created a new image for Cunz Hall and the College of Public Health and reconnected the building with the surrounding campus. The project will be the first Leed Gold project and first renovation project for the university.

A 1960’s, Brutalist Style structure on the campus of The Ohio State University, has been extensively renovated as the new home of the College of Public Health, with offices, classrooms and bioscience laboratories. The renovations were required to retain the concrete structure and much of the signature Brutalist precast concrete panel exteriors while improving upon a number of deficiencies, including the lack of interior day-lighting, confusing interior circulation, limited contextual relationship, the lack of clarity of the building’s entries that were located on four identical façades, and the aesthetic limitations of this particular example of Brutalist architecture – all this while achieving LEED Gold certification.

The singular move of creating a new north-south orientation led to the resolution of these deficiencies. Precast panels were replaced with a new glass curtain wall and glass canopy above the new north entry and a forty foot deep slot was carved into the south façade. The new glazing, the slot and a 2-story atrium all bring a flood of daylight into the building. A new north-south lobby at each floor connects the north and south entries through the building, providing a clear internal orientation and new exterior views to the campus. New full-height glass stair towers at each entry clearly establish the new points of access – the south serving as the main access for college faculty, staff and students entering from the medical campus and the north serving main campus students accessing the first floor classrooms. The extensive use of glass in the alterations and additions creates a clear distinction between old and new, reinforcing the integrity of the original Brutalist architecture while creating a new and current image for the building and its occupants. The interiors feature perimeter both open offices suites and enclosed offices using demountable partitions with glass panels that bring daylight into the corridors and other interior spaces. LEED design features include all new advanced HVAC systems and controls, the extensive (95%) recycling of nearly all of the demolition and construction materials, the green roof adjacent to the second floor atrium and the new rain garden located in the south entry court. The anticipated LEED Gold certification will be the first such certification and the first LEED renovation project for the university.

 

AIA Columbus Honor Award 2011